Thursday, 29 December 2011

~ Pesanan terakhir Rasulullah SAW untuk umat akhir zaman ~

Kali ini ingin berkongsi Khutbah haji yang disampaikan oleh Rasulullah dengan penuh syahdu di Padang Arafah ketika Baginda mengerjakan Haji Wida’ bersama dengan lebih kurang 124ribu para sahabat sebelum kewafatan Baginda. Berikut adalah petikan khutbah haji wida’ Baginda Rasulullah S.A.W yang menjadi pedoman hidup seluruh umat Islam akhir zaman.

Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak diatas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah lemah dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarangmelakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah `ibadah Haji’ sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam takwa dan beramal solah.

Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu.

Banyak sungguh panduan yang ada dalam Khutbah Haji Wida’ yang semestinya menjadi panduan dan pedoman untuk seluruh umat Islam akhir zaman. Setelah mendengar khutbah haji wida’ hampir semua Para Sahabat telah bertebaran keseluruh pelusok dunia untuk menyampaikan pesanan. Daripada 124ribu hanya sekitar 10ribu Para Sahabat yang kuburnya berada di Mekah dan Madinah selainnya berada bertebaran diseluruh dunia. Atas usaha dan pengorbanan para sahabat lah kita di Nusantara mendapat nikmat yang MAHA besar iaitu nikmat IMAN kepada ALLAH S.W.T.

Marilah kita berazam untuk taat perintah Allah dengan cara yang telah ditunjukkan oleh Nabi Muhammad S.A.W untuk kejayaan di dunia dan akhirat.

11 Makanan Penyebab jadi peLupa:


1) Banyak makan epal yang sudah masam
2) Banyak makan makanan masam termasuk asam atau jeruk buahan
3) Banyak makan bawang besar
4) Banyak makan makanan yang mengandungi rempah dan ketumbar kering
5) Memakan kepala ikan
6) Memakan makanan dan minuman yang bercampur dengan semut. Semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang boleh melemahkan ingatan.
7) Makan sehingga terlalu kenyang
8) Makan makanan yang disentuh oleh tikus
9) Makan makanan yang dijual di warung-warung yang kotor dan terdedah
10) Minum minuman yang memabukkan seperti arak atau tuak masam
11) Banyak makan makanan yang mengandungi bahan kimia termasuk bahan perasa dan bahan awet. Cthnya, minuman bergas dan makanan segera. Bahan kimia di dalamnya boleh menumpulkan fikiran dan daya ingatan seseorang.

lawak ::

girl I : Betul U sayang I ??
b0y : Ye sayang, I tak tipu.
girl I: U nie, jangan laa pegang2 I..
b0y: I pegang sikit je sayang..
girl I : Tak nak laa.. Kalau terlanjur macam mana?
 
b0y : Kita kahwin laa.. I jumpa keluarga u ..
girl I: Betul? U nak kahwin dengan I?
b0y : Betul sayang.. Sumpah.. u diam je . jangan cakap apa-apa.
I pegang sikit je.boleh ye sayang??

Setahun selepas itu. . .

girl I : Sampai hati..U tipu I.. Dulu u kata nak nak kahwin dengan I.
Tapi bila u dah dapat. U nak kahwin dengan perempuan lain..

b0y : I lelaki, U ingat I nak kahwin dengan perempuan yang
senang-senang I boleh dapat? I nak perempuan yang suci..
Bukan macam u, yang senang-senang bagi tubuh pada lelaki
yang bukan bergelar suami. U ingat I bodoh nak kahwin dengan U?

girl I: Sampai hati u cakap macam tu, dulu.. Masa u nak,
macam-macam janji manis u bagi. Tapi sekarang u salahkan I?

b0y: I lelaki.. I cuma nak uji u je.. Tapi dah u bagi,I ambil laa. .

girl I: U memang lelaki tak guna.. I menyesal kenal dengan u..

b0y: U menyesal? Tapi I puas.. Jangan lupa datang kenduri I nanti.

girl I: U akan dapat balasannya nanti . .

Lelaki tersebut kemudiannya mendapat jodoh wanita yang diimpikannya..

MALAM PERTAMA LELAKI DAN WANITA YANG BARU DINIKAHINYA.

Lelaki: Sayang… I love u so much..

Wanita II: Me too sayang..

Lelaki: I bertuah kahwin dengan u.

Wanita II : I pun, sayang.. I ada something nak beritahu kat u..

Lelaki: Apa dia sayang?

Wanita II : Sebenarnya.. u bukan lelaki pertama yang tidur dengan I..
I pernah tidur dengan semua teman lelaki I.. Untuk suka-suka je..
Cari kepuasan sebelum kahwin.. Tapi bila nak kahwin,I cari lelaki baik
macam U untuk jadi suami I.. U tak kisahkan?

Lelaki: WHAT?????????????????? (terkejut)


Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.”(An-Nur’:26).

::blajalah tuk setia n menghargai..
jgn terlampau memilih kesempurnaan...
blajalah menerima seadanya..>3


~~ (jangan pernah mendua!!!)~~

Tuesday, 27 December 2011

I'm Proud to be Islam


Kenapa Umat Islam Sembah Ka'abah? [Sila Share]

Satu hari di majlis hi-tea Inter Faith Gathering di sebuah restoran mamak……

Missionary : Mengapa orang Islam, dia sembah kotak hitam ?

Pendakwah : Salah tu bro. Umat Islam sembah ALLAH bukan kotak hitam.

Missionary : Bukankah orang Islam sembah menghadap ke Kaabah, satu kotak berwarna hitam ? Apakah ALLAH itu dalam Kaabah ?

Belum sempat pendakwah menjawab …. Handphone N95 missionary berbunyi ….. Missonary menjawab panggilan telefonnya …. Pendakwah sabar menanti ….. Setelah Missionary selesai menjawab panggilan di N95-nya, dia merenung kepada Pendakwah …. Pendakwah tersenyum ….

Missionary : Mengapa tersenyum ? Bila awak hendak jawab soalan saya ?

Pendakwah : Erm … perlukah saya menjawab soalan awak ?

Missionary : Awak tak ada jawapan ?

Pendakwah : Bukan itu maksud saya. Tadi saya cuba gunakan teori yang awak gunakan untuk membuat soalan yang awak ajukan kepada saya. Saya dapati awak kurang siuman.

Missionary : Mengapa awak caka begitu ?

Pendakwah : Tadi saya lihat awak bercakap seorang diri, ketawa dan tersenyum seorang diri. Dan awak mencium handphone tu sambil cakap “I love you mom” …

Missionary : Saya bukan cakap seorang diri. Saya bercakap dengan emak saya. Dia yang telefon saya tadi.

Pendakwah : Mana ada emak awak. Saya tak nampak pun emak awak.

Missionary : Emak saya di Penang. Dia telefon saya, saya jawab gunakan telefon. Apa masalahnya ? (Nada suara Missionary semakin tinggi dan marah). Takkan itu pun awak tak boleh hendak fikir ?

Pendakwah : Boleh saya tengok handphone awak ?

Missionary menghulurkan N95nya kepada Pendakwah. Pendakwah mengambi N95 tersebut….. Pendakwah membelek-belek N95 tersebut …. Pendakwah menggooncang-goncang N95 tersebut sambil mengetuk-ngetuk N95 tersebut ke muka meja … Lantas …. Pendakwah menghempaskan sekuat hati N95 tersebut ke lantai ….. bersepaiiiiiiiiii …..

Merah padam muka Missionary menahan marah.

Pendakwah merenung muka Missionary sambil tersenyum ….

Pendakwah : Mana emak awak ? Saya tengok tak da pun. Saya pecahkan handphone ni pun tak da emak awak dalam handphone.

Missionary : MENGAPA AWAK NI BODOH SANGAT ? Teknologi komunikasi sudah maju. Kita boleh berhubung jarak jauh menggunakan talian telefon dan teknologi wireless. Awak tak guna otakkah ?

Pendakwah : Alhamdulillah (sambil tersenyum) …. Begitu juga halnya dengan ALLAH. Umat Islam menyembah menghadap Kaabah, bukan bermakna umat Islam menyembah Kaabah. Tetapi umat Islam menyembah atas arahan ALLAH. ALLAH mengarahkan umat Islam untuk sembahyang, kena menghadap Kaabah. Ini juga bukan bermakna ALLAH itu ada dalam Kaabah.

Begitu juga dengan awak dan telefon. Emak awak menelefon awak menggunakan handphone Nokia N95, ini bukan bermakna emak awak ada dalam N95 tu. Tetapi Syarikat telekomunikasi menetapkan peraturan, kalau hendak cakap dengan emak melalui telefon kena dail nombor awak, barulah talian akan bersambung antara awak dan emak awak, dan awak boleh berbual melalui N95 walaupun emak awak tiada dalam handphone tu.

Kemudian Pendakwah bangkit dari kerusinya, mengeluarkan wallet, dan menghulurkan RM 1500 kepada Missionary … Nah ini duit untuk awak beli N95 yang baru …. Pendakwah terus meninggalkan Missionary yang masih kelihatan confuse …. Mungkin dia bingung. Bingung kerana Islam mempunyai jawapan kepada segala persoalan berbanding agamanya ……


#-cOpy frOm fesbuk !

Monday, 26 December 2011

Bilik Mayat Paling Seram Di Dunia

Bilik mayat, seperti kita ketahui adalah sebuah bilik yang digunakan untuk menyimpan mayat sebelum akhirnya dikebumikan. Banyak yang menganggap bilik jenazah ini tempat yang menakutkan, bagaimana tidak, di dalamnya tersimpan pelbagai mayat manusia yang semasa hidupnya boleh saja seorang penjahat, korban pembunuhan, rogol dan mereka yang meninggal akibat penyakit taboo.
Bahkan tidak ada seorang pun yang ingin memasukinya, kerana itu adalah khabar buruk dan sedih. Ini 5 bilik jenazah tua yang diabaikan di seluru penjuru dunia:

1. Bilik Jenazah yang tidak diketahui kewujudannya , Gambar bilik jenazah ini diabadikan oleh seorang jurugambar yang enggan menyebutkan lokasi dan nama. Sehingga dalam kes yang satu ini, kami tidak mempunyai maklumat secara detail. Namun sang jurugambar hanya mengatakan, "Bangunan ini terakhir digunakan pada tahun 2009. Di sebuah tempat yang tidak dikenali  beberapa kemudahan seperti elektrik, peralatan kerja dan saluran air masih berfungsi dengan baik. Gedung ini juga memiliki kamera pengawas (CCTV) besar yang mengarah ke segala penjuru bilik dan laman.Bilik Jenazah yang tidak diketahui kewujudannya (Sumber: environmentalgraffiti.com) Keadaan dan situasi bilik yang kelihatan di dalam gambar ini kelihatan diabaikan dan semakin memburuk. Namun pastinya di bilik ini pernah menyimpan beberapa mayat manusia. Beberapa mayat yang menanti untuk dibedah dan diotopsi. Tidak saja mayat yang mempunyai identiti tetapi juga sebaliknya, yang sering membuat bingung para ahli patologi memberikan nama kepada jenazah tersebut.Bilik Jenazah yang tidak diketahui kewujudannya (Sumber: environmentalgraffiti.com) 

2. Bilik Jenazah di Ellis Island, di Kota New York . Ellis Island adalah sebuah gerbang utama bagi para pendatang asing yang berbondong-bondong mendatangi Amerika Syarikat antara tahun 1892 dan 1954. Perlu anda ketahui bahawa sebanyak 3,000 nyawa telah melayang di bilik jenazah, sebuah angka hebat bagi rumah sakit yang ketika itu masih berfungsi di kawasan Ellis Island ini.Bilik Jenazah di Ellis Island (Sumber: environmentalgraffiti.com) Sang jurugambar mengatakan, "pada tahun 2008 ini aku mendapatkan sebuah keberuntungan, kerana mendapat kesempatan langka untuk mengabadikan sebuah bahagian dari sejarah New York, sebuah kawasan yang masih tertutup untuk umum dan para pelancong. Kami berjalan menyusuri setiap bilik di dalam rumah sakit, yang menampung pesakit gangguan jiwa dan penyakit berjangkit lain. Sebuah kesempatan langka ketika boleh berada dalam sebuah bilik yang mempunyai sejarah, melihat dan mengabadikan bilik jenazah dan sebuah tungku


3. Bilik Jenazah di Sanotarium Tidak Dikenali, di Jerman Gambar bilik jenazah ini diambil oleh seorang petualang urban, yang ketika itu sedang melakukan perjalanannya di sebuah kawasan di Jerman. Kepada Times.com ia mengatakan, "aku pernah melawat beberapa bilik jenazah di pelbagai belahan dunia dan harus katakan bahawa itu adalah sebuah tempat yang menyeramkan. Selalu terselit dalam fikiran ketika kita membayangkan apa yang pernah berlaku di bilik-melihat pelbagai benda yang masih tersisa, dan beberapa tempat bahkan mempunyai peralatan kuno yang melengkapkan ruang jenazah.
Ruang otopsi ini kelihatan kecil dan sempit, Diduga bahawa bilik ini digunakan untuk mengotopsi mayat yang keadaannya sudah tidak baik lagi -bilik ini mempunyai tingkap dan penapis bilik untuk membuang bau yang dihasilkan oleh mayat tersebut, sehingga seorang patholog boleh bekerja dengan selesa.


4. Kamar Jenazah Tak Dikenali, di Inggeris. Gambar ini ini bukanlah oven pembakar roti, namun tempat simpanan jenazah yang nantinya akan dikenalpasti dan diotopsi. Kami bertanya (times.com) kepada sang jurugambar seandainya ia merasakan sesuatu yang aneh ketika berada di tempat ini, ia menjawab tidak merasakan sesuatu yang aneh dalam atmosfera bilik jenazah itu.

Berdasarkan keterangan yang ada, di sekitar bilik jenazah ini selalu terlihat tentera gurkha yang berkawal (tentera buatan Inggeris yang dianggotai bangsa Nepal dan India) sehingga membuat sang jurugambar sukar mendapatkan jumlah gambar yang baik.

PERKOSAAN VISUAL (wanita kena bace)



 
Ketika kita masuk ke toilet, bilik mandi, bilik hotel, ruang ganti pakaian, dan lain-lain, seberapa besar anda yakin bahawa cermin yang tergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memang benar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah (orang di belakang cermin boleh melihat anda, sementara anda tidak dapat melihat mereka).

Banyak tempat di mana orang memasang cermin 2 arah di dalam ruang ganti pakaian wanita, namun tidak menutup kemungkinan juga di ruang ganti lelaki. Adalah sangat sulit untuk secara jelas mengindentifikasi permukaannya hanya dengan melihatnya saja. Saatnyalah kita untuk berhati-hati.

Jadi, bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa atau cermin 2 arah?. Kalau di bilik polis, iaitu di ruang soal siasat, sudah dapat dipastikan cerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area do this thing :

ati-atilah ea..
LAKUKANLAH TEST SEDERHANA (TEST KUKU JARI)
Letakkan ujung kuku anda di atas permukaan cermin. Jika ada jarak (gap) antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin, dapat dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat). Tetapi, jika kuku anda terus menyentuh bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah, kerana benda itu adalah cermin 2 arah ! Kerana itu ingatlah selalu, setiap kali anda melihat cermin di tempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah “TEST KUKU JARI”. Tidak perlu membayar. Mudah dilakukan, dan ini mungkin boleh menyelamatkan anda dari “PERKOSAAN VISUAL” !
Para wanita : beri tahu teman-teman anda yang lain.
Para lelaki: beri tahu istri, anak perempuan atau teman wanita anda

pabila bOring menguasai diri ~


Disebabkan sekolah dah nak membuka tirai baru tak lama lagi , mesti ramai yang merungut pasal sesuatu ni .. Boleh dikatakan kat setiap sekolah mesti ada sahaja yang merungut pasal dia ni . Nak tau siapa ? The one and only , HOMEWORK ! Memang sejak azali lagi , sekolah memang xdapat dipisahkan daripada si homework ni .. Tapi kalau nak berjaya mesti rajin buat kan ? kan ? Kekadang tu macam penat jugalah tapi nak buat macam mana , dah nasib badan terima jelah . Jadi , untuk mengelakkan korang rasa penat dan pening tahap gaban sampai rasa nak campak je homework korang tu , aida nak berikan sedikit tips untuk korang .. *eleh , sekolah menengah pun belum dah pandai nak bagi aku tips , pegi daa ! <--- Mesti korang akan cakap macam ni kan ? Sebenarnya ni pendapat aida sahaja , nak share dengan kamu semua . Sharing is caring , right ? :)

1. Berehat selama lima minit dan lakukan senaman ringan seperti mengurut bahagian mata , memusing-musingkan kepala , menggelekkan pinggang dan menahan siku . Senaman2 ni dapat membuatkan anda rasa lebih selesa untuk meneruskan pembelajaran .

2. Setelah habis belajar , bacalah bahan bacaan yang ringan dan boleh membuatkan anda tertawa.  Secara tidak langsung , semasa anda ketawa , anda dapat menghilangkan stress dengan lebih banyak kerana ketawa merupakan penawar stress yang baik . Ketawa juga dapat merehatkan otot2 pipi yang banyak bekerja semasa anda muram dan tidak senyum belajar .

3. Pergilah berjalan-jalan di taman pada waktu petang . Dengan suasana yang aman dan indah dapat menenangkan otak kita . Tumbuhan berwarna hijau dan udara yang segar dapat merangsang otak supaya berada dalam keadaan yang tenang . Sambil2 tu dapat juga menikmati keindahan alam sekitar ciptaan-Nya .

4. Dengarkan lagu2 kegemaran anda . Kalau anda menyukai lagu yang bergenre rancak , menarilah mengikut rentak lagu tu . Tak kisah lah anda pandai menari atau tidak , yang penting anda happy . Sistem pendengaran dapat mempenaruhi mood kita , jadi bergembiralah dengan mendengar lagu kegemaran anda . Sure selepas itu , anda akan rasa jauh lebih baik .

5. Sekali-sekala apa salahnya pergi keluar dengan kawan2 tengok wayang dan berbual . Tetapi dengan yang sejenis ya , jangan dengan boyfriend / girlfriend pula , itu namanya dating . Tukar2 lah cerita sesama sendiri , mesti ada banyak yang ingin dikongsi bersama . Dapat juga membuka minda dengan mendengar pelbagai cerita menarik dan jalan bersama-sama .

6. Jangan buat kerja di atas katil . Ini mesti ramai yang buatkan . Bestnya buat kerja sambil golek2 dan peluk bantal busuk . Baru je berazam nak siapkan kerja sekolah , tup tup 5 minit kemudian dah dibuai mimpi . Dan kalau kerja anda belum siap lagi , tengok katil je tertekan tengok berapa banyak lagi kerja belum buat , tak tidur sebab tak nak tengok katil dah . Nanti dekat sekolah bukan sahaja tak siap kerja malah tak cukup tidur ! Ish ish ish ..

7. Tidur . Semasa kita tidur , seluruh badan kita akan berehat dan secara tidak langsung dapat merehatkan minda kita daripada sebarang tekanan . Lagilah kalau semasa tidur tu mimpi pulak boyfriend/girlfriend korang , tidur senyum je kan . Bangun daripada tidur terus ingat dia dan bersemangat . Tapi bukan bersemangat nak call ke ajak date ke , bersemangat nak belajar :)

Rasanya itu sahaja pendapat aida yang dapat dikongsikan kali ni . Harap tips2 di atas dapat membantu anda semua . Insya-Allah lain kali aida akan cuba berikan lebih banyak tips ya :)

sahabat sejati ::

"Aku mengasihi semua sahabatku dengan seluruh jiwa ragaku, sama seperti aku mencintai sanak saudaraku. Seorang sahabat yang baik adalah manusia yang menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati."

"Ketahuilah mengasingkan diri lebih baik daripada bergaul dengan orang jahat.Jika tidak ketemui sahabat yang beriman dan bertakwa, aku lebih rela hidup menyendiri."

"Duduk sendirian untuk beribadah dengan tenang lebih menyenangkanku daripada bersahabat dengan seseorang yang mesti ku waspadai kejahatan mereka."

"Ingatlah wahai saudara Islamku sekalian,tenanglah kamu dalam menghadapi perjalanan hidup ini.Sepanjang usiaku yang semakin tua,semakin sukar aku temukan di dunia ini sahabat sejati.Ku tinggalkan orang jahat kerana banyak kejelekannya dan kujauhi orang (sesetengah) berkedudukan kerana kebaikannya sedikit."

"Ketika aku menjadi pemaaf dan tidak mempunyai dengki,hatiku lega dan jiwaku bebas daripada bara permusuhan.Ketika musuhku lalu di depanku, aku menghormatinya.Semua itu kulakukan supaya aku dapat menjaga diriku daripada kejahatan dan kemungkaran."

"Aku tunjukkan kemarahan, kesopanan dan persahabatanku kepada orang yang kubenci sama seperti kuperlihatkan hal itu kepada orang yang kucintai.Manusia adalah penyakit, dan penyakit itu akan berjangkit apabila kita mendekati mereka. Namun, menjauhi manusia bererti memutuskan persahabatan dan silaturahim."

"Kadangkala aku terfikir mudah-mudahan aku dapat bersahabat dengan anjing kerana walaupun hina, ia masih menunjukkan jalan kepada majikannya yang tersesat.Bukan seperti manusia jahat yang selama tidak akan memberi petunjuk."

"Selamatkanlah dirimu! Jagalah! Lidahmu baik-baik kerana kamu akan bahagia, walaupun kamu terpaksa hidup sendiri di muka bumi ini.Lebih baik kamu bersendiri daripada mendekati manusia yang menipu dan memperdayakanmu."

"Jika seseorang tidak dapat menjaga maruah dan nama baiknya kecuali dalam keadaan dipaksa oleh orang lain, tinggalkanlah dia dan jangan bersikap belas kasihan kepadanya.Ramai orang lain dapat menjadi penggantinya."

"Berpisah dengannya bererti beristirehat.Dalam hati masih ada kesabaran, meskipun memerlukan daya usaha yang keras untuk mempertahankannya.Tidak semua orang yang kamu sukai, menyukaimu dan sikap ramahmu, kadangkala dibalas dengan sikap biadap."

"Jangan bersahabat dengan pengkhianat kerana dia tidak memperdulikan kesetiaan.Dia akan memungkiri jalinan kasih yang dibina dan menampakkan hal yang kelmarin menjadi rahsia sulit."

"Selamat tinggal dunia jika di atasnya tidak lagi ada sahabat jujur dan menepati janji.Biarlah hidup bersendirian daripada mengkhianati manusia.Bersegeralah mendekati orang-orang mulia supaya kamu beroleh kemuliaan hidup di dunia ini."

*Masih mencari sahabat sejati, mungkinkah ketemu suatu hari nanti?

Saturday, 24 December 2011

lawak ::

Lawak bangang !


1.Di sebuah pasar tradisional.

Pembeli: “Dik, telur sekilo berapa?”
Penjual: “Telur ayam atau telur itik?”
Pembeli: “Telur ayam.”
Penjual: “Telur ayam biasa atau ayam kampung?”
Pembeli: “Ayam biasa.”
Penjual: “Yang tempatan atau yang import?”
Pembeli: “Yang tempatan.”
Penjual: “Yang tempatannya mahu yang dari Ipoh, Kuala Selangor atau Tampin?”
Pembeli: “Yang Ipoh lah…” (Sambil terlihat kesal).
Penjual: “Mahu yang Ipoh Pusat, Barat, Timur, Utara, atau Selatan?”
Pembeli: “Adik nie jual telur atau nak jalan-jalan?”
Penjual: “Maaf kak, saya penjual mee rebus kat sebelah. Kebetulan yang jual telur pergi makan. Saya disuruh berbual dulu dengan pembeli sampai dia datang.
2.Kenapa chewing gum diban di Singapura
 

 


Rasanya ramai yang dah tahu chewing gum is a banned stuff In Singapore. Cakap pasal chewing gum dan Singapore nie. Ada satu cerita, PM Singapore pegi ke Thailand, dia makan malam dengan raja Siam. Mula-mula diorang makan udang, PM Singapore tanya kat raja siam lepas makan udang , apa orang Thailand buat dengan kulit udang? Raja Siam jawab: "kami tak buat apa.kami buang aje" PM Singapore: "ooo kat Singapore , kami recycle kulit udang Jadik keropok udang, lepas tu kami eksport ke Thailand?" Lepas tu diorang makan limau plak. PM Singapore Tanya lagi " Lepas makan limau, apa orang Thailand buat dengan kulit limau?" Raja Siam jawab "
kami tak buat apa,
kami buang aje" PM Singapore: "
ooo kat Singapore, kami recycle kulit limau jadik Jus limau, lepas tu kami eksport ke Thailand" Last sekali, diorang makan chewing gum, seperti biasa PM Singapore pun Tanya "Apa orang Thailand buat dengan chewing gum yang dah dimakan?" Raja Siam jawab "
Kami tak buat apa, kami! buang aje"
PM Singapore: "
ooo kat Singapore, lepas makan chewing gum, kami recycle jadik kondom, lepas tu kami eksport ke Thailand" Raja Siam plak Tanya: "apa orang Singapore buat dengan kondom selepas digunakan?" PM Singapore jawab:" kami tak buat apa, kami buang aje." Raja Siam: "ooo kat Thailand, lepas guna kondom, kami recycle jadik chewing gum, Lepas tu kami eksport ke Singapore" Erk! muka PM Singapore jadik merah padam" dan sebaik


saja PM Singapore Balik ke negaranya, dia terus ban chewing gum di Singapore, sampai sekarang! Itulah kisahnya, kenapa chewing gum di-ban kat Singapore?  

  

3.Tetamu tak di undang

Seorang lelaki menghampiri rumah jirannya dan mengetuk pintu...
Ketika wanita muda tuan rumah itu membuka pintu..lelaki itu bertanya...


"Cik Puan... adakah cik puan pandai bermain seks?"
 
Kerana terkejut... wanita muda itu menghempas pintu rumahnya dengan
perasaan marah... Namun, lelaki itu tetap mengetuk pintu rumah tadi dan
bertanyakan soalan yang sama. Kali ini wanita muda itu menjerit sekuat hati sambil mengusir jirannya yang tidak senonoh itu...
 
Malamnya.. wanita itu telah menceritakan kejadian memalukan siang tadi
kepada suaminya. Suaminya berjanji akan menunggu lelaki biadap itu keesokan
harinya jikalau dia datang lagi. 
Ternyata benar... keesokan harinya lelaki yang sama datang lagi dan
mengetuk pintu. Wanita itu segera membuka pintu sementara suaminya bersembunyi sambil memegang senapang...
 Lelaki itu terus bertanya..
"Cik Puan... Cik Puan ni pandai tak main seks?"
 "Mestilah pandai.. kenapa encik bertanya soalan ini?"
jawab wanita itu dengan berani...
 "Baguslah kalau pandai..." kata lelaki itu...
"Kalau begitu.. puaskanlah suami cik puan dan beritahu dia supaya menjauhi
isteri saya!!!"  

4 . PEMBANTU RUMAH 
awak Majikan: Bibik2....

Bibik: Ya, puan

Majikan: Siapa dalam bilik tu?

Bibik: Itu suami saya puan

Majikan: Oh... a'ah bik ada nampak tuan tak?

Bibik: Ada, dalam bilik saya puan... oppps!

Majikan: Apa???!!!!!!!!

Sunday, 18 December 2011


Perkara menakjubkan mengenai air wudhu



Perkara menakjubkan mengenai air wudhu
Prof Leopold Werner von Ehrenfels, seorang psikiater dan sekaligus neurology dari Austria, menemui sesuatu yang menakjubkan terhadap wudhu. Ia mengemukakan satu fakta yang sangat mengejutkan.

Bahawa pusat-pusat saraf yang paling peka dari tubuh manusia ternyata berada di sebelah dahi, tangan, dan kaki.

Pusat-pusat saraf tersebut sangat sensitif terhadap air segar. Dari sini ia menemui hikmah di sebalik wudhu yang membasuh pusat-pusat saraf tersebut. Malah ia mencadangkan agar wudhuk bukan hanya milik dan kebiasaan umat Islam, tetapi untuk umat manusia secara keseluruhan.

Dengan sentiasa membasuh air segar pada pusat-pusat saraf tersebut, maka bererti orang akan memelihara kesihatan dan keselarasan pusat sarafnya.

Pada akhirnya Leopold memeluk agama Islam dan mengganti nama menjadi Baron Omar Rolf Ehrenfels.

Ulama Fekah juga menjelaskan hikmah wudhu sebagai bahagian dari usaha untuk memelihara kebersihan fizikal dan rohani. Anggota badan yang dibasuh dalam air wudhu, seperti tangan, kawasan muka termasuk mulut, dan kaki memang paling banyak bersentuhan dengan benda-benda asing termasuk kotoran. Kerana itu, wajar kalau anggota badan itu yang harus dibasuh.

Ulama tasawuf menjelaskan hikmah wudhu dengan menjelaskan bahawa anggota badan yang dibasuh air wudhu memang daerah yang paling sering berdosa. Kita tidak tahu apa yang pernah diraba, dipegang, dan dilakukan tangan kita.

Banyak pancaindera tersimpul di bahagian muka.

Berapa orang yang jadi korban setiap hari dari mulut kita, berapa kali berbohong, memaki, dan membicarakan aib orang lain. Apa saja yang dimakan dan diminum. Apa saja yang baru diintip mata ini, apa yang didengar oleh telinga ini, dan apa saja yang baru dicium hidung ini? Ke mana sahaja kaki ini berjalan setiap hari?

Tegasnya, anggota badan yang dibasuh dalam wudhu ialah anggota yang paling berisiko untuk melakukan dosa.

Organ tubuh yang menjadi anggota wudhu disebutkan dalam ayat Al-Maidah :Ayat 6, adalah wajah, tangan sehingga siku, dan kaki sehingga hujung kaki.

Dalam hadis riwayat Muslim juga dijelaskan bahawa, air wudhu mampu mengalirkan dosa-dosa yang pernah dilakukan oleh mata, hidung, telinga, tangan, dan kakinya, sehingga yang berkaitan bersih dari dosa.

Kalangan ulama melarang mengeringkan air wudhuk dengan kain kerana dalam redaksi hadis itu dikatakan bahawa proses pembersihan itu sampai titisan terakhir dari air wudhu itu (ma'a akhir qathr al-ma').

Wudhu dalam Islam masuk di dalam Bab al-Thaharah (penyucian rohani), seperti halnya tayammum, syarth, dan mandi junub. Tidak disebutkan Bab al-Nadhafah (pembersihan secara fisik). Rasulullah SAW selalu berusaha mempertahankan keabsahan wudhunya.

Yang paling penting dari wudhu ialah kekuatan simboliknya, yakni memberikan rasa percaya diri sebagai orang yang ‘bersih' dan setiap waktu dapat menjalankan ketaatannya kepada Tuhan, seperti mendirikan solat, menyentuh atau membaca mushaf Al-Quran.

Wudhu sendiri akan menghalang diri untuk menghindari apa yang secara spiritual merosak citra wudhu. Dosa dan kemaksiatan berkontradiksi dengan wudhu. 

Tip BiLa RaSa BoSaN... ^_^

nk tnya la kan... korang penah x rasa bosan??? huhu!!! s0alan b0d0hkn... haaa... sbab aq tnya s0alan b0dh ni laa aq sebenrnya nk ckp s0mething... aq nk ckp... aq b0san laa... huhu!!! *_*  nk taw mcm mna nk hilangkn rasa b0san... hehe!!! mehh cni aq nk ckp... x prlu dtng laa... k0rang baca je... #_# aq nk ckp... klau k0rang suka 0n9... cntohnya FB n YM yg pling femous... korang bleh main game... gamekn bnyk... x kn la kornag asyik nk chat  n komen aje kn... mesti ada jgk rasa bosan... aku ckp cm ni bkn ape... sbab bila time aq bosan aq memang main game... huhu!!! @_@ klau aq suruh korang baca buku ke buat kerja skolah ke... memang awal2 lgi korang akn kata... malas... haha!!! bgi yg x minat main game 2... aq sarankn korang buat b0doh je la... main game best perrh... game ada mcm2 jenis... try la cuba... huhu!!! ^_^

bgi yg jrng sngt 0n9 plak... korang bleh buat bnda yg sronok... contohnya korang bleh keluar rumah n pusing2 kt kawasan rumah korang 2... surwey2 katakn... tmpat yg jrng k0rang masuk... cuba try k0rang masuk... mesti best... contonya dlm stor... mesti bnyk brng punya... alang2 2... k0rang tngok2 la tkut ade 1-2 brng yg korang berkenan nk letak dlm blik ke... nk ambik n simpan... masti k0rang akn ambik masa yg lama untk check brng dlm stor 2... so k0rang x kn rasa bosan... jngn lak k0rang sepahkn brng dlm st0r 2.. kn x pasl2 kna marah... huahua!!! #_#  kalau x nk masuk stor... k0rang masuk bwh rumah... tngok2... mesti k0rang pernah trpikir... agk2 bwh rumah aq ade ape ekkk??? haa.... masa ni lah nk check... bila lgi kn... tpi aq nasihatkn... jgnlh pergi s0rang2 kt bwh rumah 2... ajklh sape2 ekk... bhaya 2... 

klau korang nk hilankn rasa bosan korang.... ini yg pling senang aq nk kongsi... hehe!!! korang mandi... yup mandi... alaa... mandi 2 jngn la kejap je... k0rng main air la...  memang k0rng akn kata... buat ape... membazir air je... ala... sekali-sekala je... dripada korang membzir duit keluar dngan kawan2... yg mna lbih membazir??? huhu!!! masa mndi... k0rng bleh main sabun... buat buih... n mcm2 lgi... huhu!!! aq slalu buat mcm 2.... hihi!!! ^_^




ape lgi ekk??? entahla.... huhu!!! mungkin cdngn aq yg suggest ni x lah brape elok... tp saje2 aq nk kongsi... aq pon sebenarnya x taw nk ckp ape... aq tlis ape yg trlintas dlm fikiran aq je... klau ade yg marah ke... x puas aty ke.... maaf ekk.... ^_^ just share what in my mind... 


#cOpy huk uwre jh kitO nk wt ayt dOk reti

Sunday, 11 December 2011

pompue islam yg hipokrik zame skang...nauzubillah.. 

BAJU NIPIS NAMPAK BAYANG,
PEHA GEBU SAJA DITAYANG,
LEBIH BAIK TAK PAKAI BAJU LAGI SENANG,
DAH TENTU BOLE TUNJUK TERANG TERANG

... BAJU KETAT SELUAR PULAK SENDAT
PAKAI TUDUNG PULA JUST IKAT IKAT
DARI MULA MEMANG SANGAT BUKAN ADAT
DI SUDUT AGAMA PUN GAYA TAK BERKAT


TUDUNG JARANG BAJU NIPIS,
PAKAI SIKIT BOLE NAMPAK "GARIS',
MATA ORANG TERBELIAK, KITA MEMBENGIS,
BILA KENA KUTUK, KENAPA MENANGIS?


LENGAN PENDEK, BLAUS GANTUNG,
JEANS KETAT MELEKAT DI PUNGGUNG,
JADI ORANG ISLAM NI SEBENARNYA BERUNTUNG,
AGAMA TAK PENAH SURUH BERBUNGKUS MACAM POCONG

APA RASANYA, KEPALA BERTUDUNG, KAIN TERBELAH?
KALAU TAKAT RAMBUT ORANG KURANG GHAIRAH,
LAIN KALAU PEHA GEBU, ATAU TERNAMPAK LURAH,
MATA YANG MEMANDANG BOLE KELUAR DARAH


KEBAYA KETAT, KAIN TERBELAH,
IKAT TUDUNG PULA MACAM TAK SUDAH,
NAK IKUT SURUHAN AGAMA MEMANG TAK MUDAH,
TAPI ISLAM ITU SEBENARNYA TERLALU INDAH. ♥ ISLAM

juSt reAd ..it sO saD




~Hayati CINTA !! Jgn lukakannya pls !! Kisah cinta AMIR >> Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha.. OOPS!... lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan.. Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply.. Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. Msti r ramai jantan usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye jantan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die......... "SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!" Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. Aku pn dgn bangang aku terima.. Mase duit PTPTN kuwa, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 perempuan tu.. Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Tiqah pn mcm Nadia.. Sejak aku couple ngn minah ni, aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Nadia tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg lembut tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku... Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4... Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Nadia.. Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur.. Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. Aku tgok Nadia menangis.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku.. Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 perempuan aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas.. Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.." Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi aku tau, Nadia x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah.. Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin.. Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... *Sayangi dia yang menyayangi diri kami, selagi dia masih ada. .so sad citer nie.

sAhabAtku

#-sudut videO-#